Doorgaan naar hoofdcontent

De vaardigheden en deskundigheid van x werden onderschreven door...


Je leest het zinnetje steeds vaker op LinkedIn: 'De vaardigheden en deskundigheid van x werden onderschreven door...'. Bij deze zin staat dan een foto van x en door wie hij of zij is gekwalificeerd als bijzonder capabel. 

Ook ik heb een paar keer een 'onderschrijving van mijn vaardigheden en deskundigheid' mogen ontvangen. Waarvoor dank aan de 'onderschrijvers'. Tegelijkertijd waarschuw ik ze direct op te houden met die flauwekul. We zijn de Apenheul niet met dat gevlooi!

Alhoewel, onze wereld is niet veel anders dan een grote apenrots. Ook wij mensen voelen ons geroepen andere mensen te moeten vlooien. Publiekelijk en ten overstaan van de hele apengemeente steken we anderen een banaan in de knalrode apenreet en we vlooien online wat af. Aardig? Bijzonder aardig. Maar waarom doen we het? 

Onderschrijven we de vaardigheden en deskundigheid van anderen om zelf vaardig en deskundig gevonden te worden? Zo van: ik ben in staat jou vaardig en deskundig vinden, want ik ben het zelf ook? Of is onze vleierij bedoeld om opdrachten van anderen te krijgen? Willen we in de gunst van de gevlooide komen? Gezien worden? Teruggevlooid worden misschien? 

Wat het ook is, het blijft een rare ontwikkeling, dat online onderschrijven van vaardigheden en deskundigheid van mensen uit je netwerk. Moeten we maar gauw mee ophouden. Ken je iemand die ergens goed in is? Spring lekker ouderwets op je fiets, rij naar hem of haar toe en zeg, terwijl je samen een kop thee drinkt, dat jij vindt dat hij/zij het hartstikke goed doet. Klaar. 
Je zult zien, zo'n direct en welgemeend compliment vindt de ander leuk. Sympathiek gebaar man! Bedankt voor je compliment. 

Tsja, 't vraagt wel wat meer inspanning dan thuis achter je computer zomaar random wat relaties kwalificeren als vakkundig en deskundig (zonder dat je ooit daadwerkelijk met ze samengewerkt hebt). Maar het is wel de echte wereld. En die is nog altijd leuker dan de online-wereld en bijna net zo leuk als de Apenheul...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een hapje en een drankje...

Het is een heerlijke zin: wij nodigen u graag uit voor een hapje en een drankje. Hoe dikwijls heb ik die zin gelezen in uitnodigingen van zakelijke relaties? Hoe vaak schreven vrienden hem met zwierig handschrift in hun uitnodiging als er weer iets te vieren viel? Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Kan het Hollandser? Kan het afgepaster? Uitgekleder? Minimaler? Een feestje, een receptie, een bijeenkomst met altijd weer dat hapje en dat drankje. Zo netjes. Zo keurig. Zo benepen. Je ziet jezelf al bij binnenkomst twee bonnetjes in de hand gedrukt krijgen. Eén voor een hapje. Eén voor een drankje. Maak er een dolle boel van! Als ik de zin nu weer zo lees in een uitnodiging van een chique automerk, houden mijn ogen even halt en mijmer ik. Zouden de Grieken, die het, laten we eerlijk zijn, momenteel niet makkelijk hebben, dat ook schrijven in hun uitnodigingen naar elkaar. "Kom je naar mijn Souvlaki-Party? Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd." Ik denk het ni...

Tijd

Als ik 's morgens met de hond loop, zie ik een zwarte auto door de straat rijden. Er zitten twee in het zwartgeklede mannen in. Ik zie het meteen; dat belooft weinig goeds. De auto rijdt zacht. De mannen zijn duidelijk op zoek naar het juiste adres. Voor een huis in de buurt stoppen ze. Ik mompel in mijzelf 'Kees zal toch niet...'. De éne man in het zwart stapt uit en loopt richting voordeur. Als hij met zijn hand naar de voordeurbel reikt, zie ik opeens de man in de auto wenken. De man die buiten staat loopt zonder aangebeld te hebben naar de auto terug. 'Ze hebben gebeld', hoor ik als ik de auto passeer zijn collega zeggen. 'We moeten op nummer 78 zijn'. Als ik voorbij het huis van Kees loop, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Kees vandaag enorme mazzel heeft gehad.

Veranderbang.

Hun aantal groeit excessief. Veranderbange consumenten. Mensen die liever niets doen dan dat ze veranderen. Veranderen van provider bijvoorbeeld. Van telecomaanbieder. Van abonnementstype. Van energieleverancier. Want voordat je het weet, heb je gedonder. Sterker: altijd heb je gedonder als je dit soort zaken verandert. Dat is de wet van Murphy. If there's any way they can do it wrong, they will. Een voorbeeld. Je gaat verhuizen en brengt UPC (of welke andere club dan ook) hiervan op tijd op de hoogte. Op de dag van je verhuizing zet je op je nieuwe adres je TV aan en ziet niks anders dan sneeuw. Na een telefoontje van ongeveer 28 minuten (dat je met je mobiel doet omdat je vaste lijn ook nog niet werkt) weet je meer: bij de provider is iets niet goed gegaan. Dat wist je overigens al voordat je het telefoontje deed. UPC weet niets van je verhuizing ('weet u wel zeker dat u het heeft doorgegeven aan ons?'), maar belooft je dat alles zo spoedig mogelijk wordt opgelost. ...