Je leest het zinnetje steeds vaker op LinkedIn: 'De vaardigheden en deskundigheid van x werden onderschreven door...'. Bij deze zin staat dan een foto van x en door wie hij of zij is gekwalificeerd als bijzonder capabel.
Ook ik heb een paar keer een 'onderschrijving van mijn vaardigheden en deskundigheid' mogen ontvangen. Waarvoor dank aan de 'onderschrijvers'. Tegelijkertijd waarschuw ik ze direct op te houden met die flauwekul. We zijn de Apenheul niet met dat gevlooi!
Alhoewel, onze wereld is niet veel anders dan een grote apenrots. Ook wij mensen voelen ons geroepen andere mensen te moeten vlooien. Publiekelijk en ten overstaan van de hele apengemeente steken we anderen een banaan in de knalrode apenreet en we vlooien online wat af. Aardig? Bijzonder aardig. Maar waarom doen we het?
Onderschrijven we de vaardigheden en deskundigheid van anderen om zelf vaardig en deskundig gevonden te worden? Zo van: ik ben in staat jou vaardig en deskundig vinden, want ik ben het zelf ook? Of is onze vleierij bedoeld om opdrachten van anderen te krijgen? Willen we in de gunst van de gevlooide komen? Gezien worden? Teruggevlooid worden misschien?
Wat het ook is, het blijft een rare ontwikkeling, dat online onderschrijven van vaardigheden en deskundigheid van mensen uit je netwerk. Moeten we maar gauw mee ophouden. Ken je iemand die ergens goed in is? Spring lekker ouderwets op je fiets, rij naar hem of haar toe en zeg, terwijl je samen een kop thee drinkt, dat jij vindt dat hij/zij het hartstikke goed doet. Klaar.
Je zult zien, zo'n direct en welgemeend compliment vindt de ander leuk. Sympathiek gebaar man! Bedankt voor je compliment.
Tsja, 't vraagt wel wat meer inspanning dan thuis achter je computer zomaar random wat relaties kwalificeren als vakkundig en deskundig (zonder dat je ooit daadwerkelijk met ze samengewerkt hebt). Maar het is wel de echte wereld. En die is nog altijd leuker dan de online-wereld en bijna net zo leuk als de Apenheul...
Reacties