Doorgaan naar hoofdcontent

ACCEPTATIE VAN GEURMARKETING NEEMT VERDER TOE.

http://shoppermarketingupdate.nl/12282/acceptatie-geurmarketing-neemt-toe-2/?utm_source=smunb&utm_medium=email

De invloed van sensorische impulsen staat minstens twee decennia op de agenda van winkelvloermarketeers. Nadat de discipline grote stappen heeft gemaakt in de V.S. maakt ook de terughoudendheid in Nederland plaats voor meer nieuwsgierigheid bij tal van betrokkenen. Denk aan ondernemers, maar ook aan merkfabrikanten. Dat zegt zelfstandig marketingconsultant Carl Schipper van Formatieschipper. Hij treedt vanuit zijn praktijk o.a. op als gesprekspartner voor geurmarketingspecialist Air Aroma.
Als we het hebben over geurmarketing, dan worden vaak buitenlandse voorbeelden van stal gehaald. carlHoewel wat over the top, dient het Amerikaanse fashionmerk Abercrombie vaak als duidelijk voorbeeld. Lopen wij nog wat achter wat dat betreft?
Carl Schipper: “Nou, niet wat awareness betreft. De praktische uitwerking zit nog niet op dat niveau als in de VS, maar er bestaat wel degelijk bewustzijn dat visuele prikkels invloed hebben op het welbevinden van mensen. Geur bepaalt voor circa 45% de beleving in een omgeving. Ook in winkels. De visuele presentatie kan dan 100% in orde zijn, als het niet lekker ruikt in een winkel, dan zal er geen shopper met plezier winkelen. Er bestaat wel degelijk het besef dat geur de verblijfsduur kan verlengen. En dus mensen kan stimuleren om langer rond te neuzen en meer te kopen. Dat geldt trouwens niet alleen voor winkels, maar ook voor festivals of beurzen.”
Is geur nu bepalend voor merkbouw of voor omzet?
“Nou, dat laat ik een beetje in het midden. Voor beide eigenlijk. Neem een autoshowroom. Samen met Air Aroma hebben we verschillende projecten gedaan voor Nissan. Een autoshowroom moet naar kraakheldere auto’s ruiken en niet naar afgetapte olie uit versleten wagens. Dat komt de merkbeleving ten goede, maar ook de interesse voor het product. In Dubai en Milaan heb je de Armani Hotels, je waant je er in een prettige Armani-geur. Daar liggen merkbeleving en omzetstimulans als het ware in elkaars verlengde.”
Bestaat de kans dat je straks aan het einde van de winkelstraat duizelt van alle geuren die je in verschillende winkels hebt opgesnoven?
“Nee, dat lijkt me sterk. Of althans, goed geurgebruik betekent ook dat je dat subtiel toepast. Ga maar eens een uur lang vergaderen met 4 mensen in een kleine ruimte. Eigenlijk ruik je niks, maar na een uur heeft die kamer zich toch gevuld met een eigen geurkenmerk. Dat is misschien wel een mooie metafoor voor gebruik in winkels: subtiel, merkversterkend en herkenbaar. Ook kleinere, zelfstandige retailers hebben steeds meer in de gaten dat geur bepalend is voor winkelbeleving. Vaak wordt er gewezen naar Abercrombie, maar dat is in de smaak van Nederlanders toch een beetje over the top. Wij houden meer van gedoseerd gebruik.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een hapje en een drankje...

Het is een heerlijke zin: wij nodigen u graag uit voor een hapje en een drankje. Hoe dikwijls heb ik die zin gelezen in uitnodigingen van zakelijke relaties? Hoe vaak schreven vrienden hem met zwierig handschrift in hun uitnodiging als er weer iets te vieren viel? Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Kan het Hollandser? Kan het afgepaster? Uitgekleder? Minimaler? Een feestje, een receptie, een bijeenkomst met altijd weer dat hapje en dat drankje. Zo netjes. Zo keurig. Zo benepen. Je ziet jezelf al bij binnenkomst twee bonnetjes in de hand gedrukt krijgen. Eén voor een hapje. Eén voor een drankje. Maak er een dolle boel van! Als ik de zin nu weer zo lees in een uitnodiging van een chique automerk, houden mijn ogen even halt en mijmer ik. Zouden de Grieken, die het, laten we eerlijk zijn, momenteel niet makkelijk hebben, dat ook schrijven in hun uitnodigingen naar elkaar. "Kom je naar mijn Souvlaki-Party? Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd." Ik denk het ni...

Tijd

Als ik 's morgens met de hond loop, zie ik een zwarte auto door de straat rijden. Er zitten twee in het zwartgeklede mannen in. Ik zie het meteen; dat belooft weinig goeds. De auto rijdt zacht. De mannen zijn duidelijk op zoek naar het juiste adres. Voor een huis in de buurt stoppen ze. Ik mompel in mijzelf 'Kees zal toch niet...'. De éne man in het zwart stapt uit en loopt richting voordeur. Als hij met zijn hand naar de voordeurbel reikt, zie ik opeens de man in de auto wenken. De man die buiten staat loopt zonder aangebeld te hebben naar de auto terug. 'Ze hebben gebeld', hoor ik als ik de auto passeer zijn collega zeggen. 'We moeten op nummer 78 zijn'. Als ik voorbij het huis van Kees loop, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Kees vandaag enorme mazzel heeft gehad.

Veranderbang.

Hun aantal groeit excessief. Veranderbange consumenten. Mensen die liever niets doen dan dat ze veranderen. Veranderen van provider bijvoorbeeld. Van telecomaanbieder. Van abonnementstype. Van energieleverancier. Want voordat je het weet, heb je gedonder. Sterker: altijd heb je gedonder als je dit soort zaken verandert. Dat is de wet van Murphy. If there's any way they can do it wrong, they will. Een voorbeeld. Je gaat verhuizen en brengt UPC (of welke andere club dan ook) hiervan op tijd op de hoogte. Op de dag van je verhuizing zet je op je nieuwe adres je TV aan en ziet niks anders dan sneeuw. Na een telefoontje van ongeveer 28 minuten (dat je met je mobiel doet omdat je vaste lijn ook nog niet werkt) weet je meer: bij de provider is iets niet goed gegaan. Dat wist je overigens al voordat je het telefoontje deed. UPC weet niets van je verhuizing ('weet u wel zeker dat u het heeft doorgegeven aan ons?'), maar belooft je dat alles zo spoedig mogelijk wordt opgelost. ...